Заклад дошкільної освіти забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх належного розвитку, з урахуванням особливих дієтичних потреб дітей, а також дотриманням принципів здорового харчування та натурального набору продуктів згідно з додатками 1, 2, 3 і 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 “Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” (Офіційний вісник України, 2004 р., № 47, ст. 3107; 2014 р., № 68, ст. 1896; 2020 р., № 20, ст. 763), Порядком надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 116 (Офіційний вісник України, 2011 р., № 12, ст. 518), постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243 “Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів” (Офіційний вісник України, 2002 р., № 35, ст. 1650), спільним наказом МОН та МОЗ щодо організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання організації харчування у закладах освіти.
Організація харчування
Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»
Продукти харчування завозяться постачальником централізовано, згідно з вимогами
тендерних закупівель, які проводяться власником (управлінням освіти виконкому
Полтавської міської ради) та відповідно до санітарно – гігієнічних правил і норм.
У дошкільному закладі встановлено 3-х разове харчування при 10,5 (12) год режимі роботи груп.
Контроль за організацією та якістю харчування, закладкою продуктів харчування,
кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом
харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів
покладається на медичну сеструстаршу та керівника дошкільного закладу.
В інформаційних куточках щодня вивішується меню із зазначенням виходу страв, батьки мають змогу ознайомлюватися з організацією харчування в закладі.
Норми харчування
Найменування продукту | Ясла | Сад |
Норма | Норма | |
Хліб житній | 20,00 | 40,00 |
Хліб пшеничний | 55,00 | 80,00 |
Борошно пшеничне | 15,00 | 25,00 |
Крохмаль | 3,00 | 4,00 |
Крупи,бобові, макаронні вироби | 30,00 | 45,00 |
Картопля | 130,00 | 190,00 |
Овочі різні | 180,00 | 230,00 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 45,00 | 100,00 |
Соки | 50,00 | 70,00 |
Фрукти сушені | 10,00 | 10,00 |
Кондитерські вироби | 5,00 | 15,00 |
Цукор | 35,00 | 45,00 |
Мед, медопродукти | 1,00 | 2,00 |
Масло вершкове | 12,00 | 21,00 |
Олія | 6,00 | 9,00 |
Сало | 1,00 | 2,00 |
Яйця | 10,00 | 20,00 |
Молоко, кисломолочні продукти | 350,00 | 400,00 |
Сир кисломолочний | 35,00 | 45,00 |
Сир твердий | 3,00 | 5,00 |
Сметана | 5,00 | 10,00 |
М'ясо, м'ясопродукти | 60,00 | 100,00 |
Риба, рибопродукти | 20,00 | 45,00 |
Кава злакова, цикорій | 1,00 | 4,00 |
Какао | 1,00 | 2,00 |
Чай | 0,20 | 0,20 |
Сіль, сіль йодована | 2,00 | 5,00 |
Дріжджі | 1,00 | 1,00 |
Лавровий лист | 0,05 | 0,10 |
Сухарі панірувальні | 2,00 | 2,00 |
Томатна паста | 2,00 | 2,00 |
Ванільний цукор | 0,10 | 0,10 |
Кислота лимонна | 0,10 | 0,10 |
Наказ про організацію харчування дітей на 2021 рік</