| Реєстрація | Вхід Неділя, 27.09.2020, 03:08

Полтавський дошкільний навчальний заклад 

(ясла - сад) № 65

«Школа здоров'я»

Вхід
Час та дата
27.09.2020
Загрузка ...
Календар
«  Вересень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
З якого віку дитина повинна відвідувати дитячий садок?
Всього відповідей: 18
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Випадкове фото
Погода

Організація харчування

 

Добрий апетит і улюблені страви

Рецепт 1

-Навчіться не помічати поганого апетиту дитини 

-Не реагуйте хворобливо на те, що дитина мало їсть і демонстративно відсуває тарілку. 

-Не хоче їсти - спокійно і по-дружньому відпустіть її з-за столу, хай терпить до вечері. Врешті здоровий інстинкт візьме своє і їсти захочеться.

-Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, якщо вона попросить їсти. 

-Лагідно поясніть, що їсти треба у відведений для цього час. Вечерю у такому разі зробіть дещо раніше.

-На апетит впливає і зміна обстановки. Підіть на прогулянку й ви побачите, з яким апетитом після цього їстиме ваша дитина.

-Сміливо довіряйте здоровому інстинктові, закладеному самою природою.

 Рецепт 2

-Давайте тільки ту кількість їжі, що її з'їдає дитина із задоволенням. Здорова дитина здебільшого споживає стільки, скільки потрібно для її організму.

-Утримуйтеся від розмов про те, що «дитина мало або майже нічого не їсть», бо вони шкідливі.

-Своєчасно включайте в раціон дитини різноманітні, рекомендовані для її віку, страви та, проявляючи такт і наполегливість, привчайте їсти все, що корисне для неї.

-Дотримуйтесь режиму харчування.

-Пам'ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися ложкою, виделкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.

  

Якою має бути домашня вечеря?

 

    Більшість батьків намагаються вдома доповнити харчування дітей жирною та солодкою їжею: цукерками, вершками, ковбасою, а іноді й нагодувати перед сном повним домашнім обідом.

     І те, й інше завдає шкоду організму дитини.

  В дитячих закладах діти одержують достатню кількість вуглеводів, жирів, а білків, особливо тваринного походження, інколи недостатньо. Тому батькам необхідно регулярно переглядати меню і відповідно доповнювати вечерю дітей продуктами, які містять тваринний жир - молоком, сиром, яйцями, рибою,- якщо їх не було в меню.

     Найдешевшим і найціннішим носієм білків є сир, тому страви з нього батькам потрібно готувати дитині частіше. Корисний також мед. Мед із молоком, кисломолочними продуктами підвищує гемоглобін.

   Необхідно привчати дітей кефір і молоко їсти з хлібом - так збагачується амінокислотний склад їжі.

В домашню вечерю обов΄язково включають фрукти, овочі і соки, щоб доповнити денне харчування в дитячому закладі вітамінами, мінеральними солями і мікроелементами. Це може бути морквяний, томатний сік, яблука або інші фрукти, солодкі соки - виноградний, сливовий, нектар яблучний - після вечері.

  Багато каротину міститься в моркві, в організмі він перетворюється на вітамін А. морква повинна бути щоденним продуктом у харчуванні дитини, особливо в зимово-весняний період.

        Загалом меню домашньої вечері повинно бути таким:

             І варіант

Томатний сік - 100г.

Яйце або вінегрет, салат або картопляне пюре з зеленим горошком.

Молоко, здобна булочка або білий хліб з медом.

Фрукти.

             ІІ варіант

Морквяний сік - 50-100г.

Сирок дитячий або сир - 100г.

Кефір - 200г (з хлібом).

Яблуко або апельсин.

 

Які соки корисні для здоров`я малят ?

Популярні медичні журнали щорічно складають рейтинги найбільш корисних продуктів, зокрема напоїв. Уявлення про їх вплив на організм складають на основі останніх отриманих даних про вміст у них речовин та їх властивості. Найкорисніші напої: гранатовий, чорничний, яблучний соки і журавлинний морс.
Гранатовий сік
Гранатовий сік є одним з найбільш корисних і біологічно активних продуктів, містить значну кількість вітамінів С, В1; В2, А, Е, РР, калій, кальцій, залізо, фосфор, магній, натрій. Гранатовий сік підвищує гемоглобін. Якщо регулярно вживати цей напій, то помітно поліпшується самопочуття гіпертоніків, нормалізується робота серця. У гранаті містяться поліфеноли, що сприяють знищенню вільних радикалів, які спричиняють раннє старіння і безліч серйозних захворювань, попереджають розвиток раку та пухлин.
Слід зауважити, що завдяки вмісту значної кількості кислоти, гранатовий сік може негативно впливати на шлунок, тому необхідно вживати його в розбавленому вигляді. Найбільшу користь надає гранатовий сік у поєднанні з морквяним, оскільки вони практично не містять цукру, проте, збагачують організм більшістю необхідних елементів.
Журавлинний морс
Журавлинний морс містить значну кількість органічних кислот, пектинових речовин і вітамінів. Найбільш корисними для організму з-поміж кислот є бензойна, лимонна, бурштинова і хінна, з-поміж вітамінів - В1, В2, В5, В6, К, РР, калій, фосфор, кальцій, йод, магній, барій, бор, залізо, марганець, молібден, титан, цинк, алюміній. У журавлині міститься унікальне поєднання бетаїну, антоціанів, кахетіну, флавонолів, що перешкоджають старіння і загибель клітин, утворення вільних радикалів і розвиток пухлинних тканин. Однією з найбільш важливих властивостей журавлинного соку є бактерицидна, адже він сприяє загоєнню ясен, вбиває бактерії, що спричиняють карієс. Журавлинний морс виводить з організму шлаки і солі важких металів, стимулює розумову і фізичну активність, особливо в поєднанні з ягодами або настоєм шипшини.
Чорничний сік
Чорничний сік корисний для організму не менше, аніж журавлиний. Чорниця є «далеким родичем» журавлини, у ній міститься майже той самий набір мікроелементів, проте відсутні бактерицидні властивості, тому зібрані ягоди швидко закисають. Чорниця має унікальну властивість: у ній містяться специфічні сполуки антоціанів з глюкозидами. Ці сполуки активізують ферменти сітківки, поліпшуючи зір і сприяючи швидкому пристосуванню очей до роботи в сутінках, темряві або, навпаки, на яскравому світлі. Учені довели, що регулярне вживання чорничного соку сприяє відновленню зору більше ніж на 1,5 діоптрії.
Яблучний сік
У яблучному соку міститься велика кількість заліза, що необхідне для нормальної роботи кровоносної системи. Цей простий і водночас унікальний напій морже значно поліпшити дихання та стан легенів навіть у курців зі стажем.

ВЖИВАННЯ ЦИХ КОРИСНИХ СОКІВ ДОПОМОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я. 

                                                     

 

                  Організація харчування

 

Харчування дітей здійснюється відповідно до норм, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»

   Продукти харчування завозяться постачальником централізовано, згідно з вимогами

тендерних закупівель, які проводяться власником (управлінням освіти виконкому

Полтавської міської ради) та відповідно до санітарно – гігієнічних правил і норм.

У дошкільному закладі встановлено 3-х разове харчування при 10,5 (12) год режимі роботи груп.

    Контроль за організацією та якістю харчування, закладкою продуктів харчування,

кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом

харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів

покладається на медичну сеструстаршу та керівника дошкільного закладу.

     В інформаційних куточках щодня вивішується меню із зазначенням виходу страв, батьки мають змогу ознайомлюватися з організацією харчування в закладі.

 

Норми харчування

Найменування продукту Ясла Сад
Норма Норма
Хліб житній 20,00 40,00
Хліб пшеничний 55,00 80,00
Борошно пшеничне              15,00 25,00
Крохмаль   3,00 4,00
Крупи,бобові,  макаронні вироби     30,00 45,00
Картопля   130,00 190,00
Овочі різні 180,00 230,00
Фрукти свіжі, цитрусові 45,00 100,00
Соки 50,00 70,00
Фрукти сушені 10,00 10,00
Кондитерські вироби 5,00 15,00
Цукор 35,00 45,00
Мед, медопродукти 1,00 2,00
Масло вершкове   12,00 21,00
Олія 6,00 9,00
Сало 1,00 2,00
Яйця 10,00 20,00
Молоко, кисломолочні продукти 350,00 400,00
Сир кисломолочний 35,00 45,00
Сир твердий 3,00 5,00
Сметана 5,00 10,00
М'ясо, м'ясопродукти       60,00 100,00
Риба, рибопродукти 20,00 45,00
Кава злакова, цикорій   1,00 4,00
Какао      1,00 2,00
Чай   0,20 0,20
Сіль, сіль йодована   2,00 5,00
Дріжджі    1,00 1,00
Лавровий лист 0,05 0,10
Сухарі панірувальні     2,00 2,00
Томатна паста 2,00 2,00
Ванільний цукор    0,10 0,10
Кислота лимонна   0,10 0,10

Харчування у закладах освіти – права батьків

  1. Батьки можуть впливати на організацію харчування дітей у школах та садочках. Кожна мати чи батько мають право зайти у їдальню школи чи дитсадка і поцікавитися, що їсть її дитина (будь ласка, зауважте, що при цьому ви маєте бути здоровим/здоровою та обов'язково зняти верхній одяг). Перше, на що варто звернути увагу, це на організацію інформаційного стенду на якому має бути:
  • меню-розклад на кожен день (склад та кількість продуктів заздалегідь затверджується у виконавчому органі місцевого самоврядування). Усі дані, вказані в меню, мають відповідати тому, що дитина має на тарілці згідно її вікової групи;
  • примірне двотижневе меню, погоджене власником закладу та територіальним органом Держпродспоживслужби, складається з урахуванням забезпечення сезонними продуктами;
  • книга відгуків та побажань;
  • інформація про організацію, яка здійснює організацію харчування у закладі освіти;
  • якщо у закладі освіти є буфет, має бути погоджений у Держпродспоживслужбі асортиментний перелік. Батьки можуть перевірити, чи немає серед продукції, яка продається у буфеті школи, забороненої. Варто зазначити що у закладах освіти забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти;
  • повинні бути виставлені розміряні за вагою контрольні порції страв на день.
  • У їдальні зобов’язані залишати добову порцію. Така порція зберігається промаркована в холодильнику і складається з усього, що входило в харчування дитини (із зазначенням, які страви, в який день або час були відібрані).
  • У їдальні, або поряд, обов’язково повинні бути створені умови для особистої гігієни, а саме: рушники, мило біля раковини, щоб діти змогли вимити руки. Згідно санітарних норм у їдальні має бути не тільки холодна, а й тепла вода.

Питний режим

Велике значення в організації харчування дітей має питний режим. Для його забезпечення:

  • мають бути обладнані питні фон­танчики, якщо для пиття використовують сиру воду, що відпові­дає ДСТУ 2874-82 "Вода питна";

Завітавши у їдальню закладу освіти радимо батькам звернути увагу на зовнішній вигляд працівників:

  • усі мають бути у спецодязі, волосся має бути підібране і заправлене під головний убір;
  • на роботу до їдальні допускаються тільки особи, які мають дані про проходження медичного огляду, мають особову медичну книжку (ОМК). У разі відсутності даного документу або відсутності у ОМК відповідного переліку необхідних обстежень, роботодавець має право не допустити працівника до виконання своїх обов'язків.

Батьки у їдальні закладу освіти можуть;

  • спробувати тарілку рукою: чи їжа, яку дали дитині, тепла, чи холодна;
  • перевірити чистоту їдальні та посуду, в якому подають їжу дітям;
  • купити собі порцію їжі у шкільній їдальні і скуштувати її, щоб переконатися, що все свіже і доварене;
  • зважити порцію, щоб переконатися, що усі складові порції відповідають затвердженим ваговим нормам. Ваги для цього мають бути або у самій їдальні, або у харчоблоці – в такому разі можна попросити працівників провести цей вимір та простежити за вагою, не заходячи у харчоблок.

Задля здійснення контролю за організацією харчування, роботою харчоблоку, постачанням продуктів харчування - батьки можуть створити комісію з організації харчування у закладах освіти, можуть брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, створювати раду з харчування.

Батьки навіть можуть делегувати представника батьківської громади закладу освіти для перевірки харчоблоку, щоб він з’ясував, у якому стані і як зберігаються та готуються продукти. Для цього представнику батьків необхідно пройти медичний огляд і отримати особову медичну книжку.

Після проведення контролю за організацією харчування учнів необхідно зафіксувати виявлені недолік. Документ складається у довільній формі, оскільки чітких вимог до його складання законодавство не передбачає. Це має бути опис виявлених проблем у організації харчування учнів. За результатами виявлених недоліків батьки та адміністрація закладу можуть звернутись до організації. яка надає послуги з харчування у цьому закладі, або до відповідних органів, на які покладені функції контролю.

Зовнішній контроль за організацією харчування учнів здійснюють:

  • територіальні органи Держпродспоживслужби;
  • органи виконавчої влади та місцевого самоврядування;
  • органи управління освітою.

2. Організацію харчування у ДНЗ здійснюють відповідно до спільного Наказу МОЗ та МОН від 17.04.2006 №298/227 Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Відповідальний за виконання та дотримання норм харчування у садочках є:

  • керівник закладу та засновник закладу.

У дитячому садочку обов’язок та контроль дотримання затверджених норм харчування покладено на медичну сестру

Режим харчування затверджується керівником закладу та залежить від режиму роботи. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, 4-5 разів на добу з інтервалами у 3-4 години.
Завезення продуктів харчування і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад, при цьому частота завезення повинна становити 2-3 рази на тиждень (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні -

2-3 рази на тиждень);

Консерви м'ясні, рибні та овочеві можуть використовуватися як виняток у разі відсутності м'яса, риби, свіжих овочів, але тільки після їх термічної обробки при приготуванні перших і других страв. При цьому необхідно закуповувати натуральні консерви без додавання олії, томату, оцту.
Ураховуючи можливі перебої у постачанні продуктів харчування, у дошкільному навчальному закладі повинен бути двотижневий запас рибних, м'ясних консервів, молочних продуктів тривалого терміну зберігання, фруктів. Запас овочів у дошкільному навчальному закладі повинен бути не більше ніж на 20 діб; круп, бобових - 30 діб.


Меню – розклад у ДНЗ : складається щоденно та окремо для двох вікових груп - дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6(7) років відповідно до затверджених норм харчування


Видача готових страв дозволяється тільки після зняття проби медпрацівником (лікар, медсестра, дієтсестра), у разі його відсутності -іншою особою.


Наказ МОН та МОЗ про затвердження Інструкції
з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

 

Матеріал підготовано у співпраці з громадською організацією "БАТЬКИ SOS"

 

Наказ  про організацію харчування дітей на 2020 рік -->

Завідувач ДНЗ


Шматко
Лілія
Олександрівна



Стаж безпосередньої педагогічної роботи: 22 роки.
Державні нагороди, звання: “Вихователь-методист”
Професійні та творчі здобутки: досвідчений, ініціативний педагог, має багаторічний досвід роботи.
Наші групи
Корисні посилання
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Локошко Д.А. © 2020-2015
Зробити безкоштовний сайт з uCoz